Gerrit de Ruyter (1)
januari 2006

Gerrit presenteerde op Delta Radio geruime tijd "Koffiegeur in de ochtendsleur". Voor deze website beschreef hij een aantal keer zijn herinnering aan die mooie tijd. Naar onze bescheiden mening moet je die verhalen natuurlijk lezen, hieronder vind je alle delen:

 

Hallo allemaal! - Ook namens mij allemaal nog een muzikaal 2006 toegewenst, en dat jullie maar met veel plezier deze rubriek vol met radioherinneringen zullen lezen.Laat ik mij allereerst nog even voorstellen: mijn naam is Gerrit Gieling, maar onder de naam Gerrit de Ruyter zullen velen mij beter kennen en zeker de luisteraars van Delta Radio 90, één van de grootste radiopiraten uit Gelderland in de jaren tachtig.

Vanaf september 1985 - , het begin van Delta 2, tot medio 1988 heb ik bijna dagelijks programma’s gemaakt voor Delta Radio in Nijmegen. In deze rubriek zal ik jullie mijn belevenissen uit die jaren vertellen, maar ook radioverhalen van voor en na de Delta tijd zal ik in deze rubriek met jullie delen, om zo een stukje radio historie te schrijven over een tijd die ik zeker niet had willen missen.

 

Radio Mozaiek - Ik wil mijn radioherinneringen echter beginnen in het jaar 1973 toen ik, 16 lentes jong, mijn eerste radioprogramma’s voor de nu nog altijd bestaande zieken- en bejaardenomroep Radio Mozaïek in het Gelderse Zevenaar maakte. In één van de bijgebouwtjes van het Zevenaarse streekziekenhuis maakte een groep vrijwilligers radioprogramma’s die al dan niet live werden uitgezonden via een interne muzieklijn verbinding op het radionet van dit ziekenhuis en een aantal jaren later werden ook enkele verpleeg- en bejaardenhuizen hierop aangesloten. Ondanks de kleine studio, de nog kleinere omroepcel en de primitieve apparatuur zijn de sfeer en de gezelligheid uit die tijd me nog altijd bijgebleven.

Als één van de jongste medewerkers kwam ik voor de vele oudere medewerkers en het bestuur waarschijnlijk over als een wervelwind die van alles wilde aanpassen en veranderen binnen de programmering en het beleid. Het was voorgoed gedaan met de rust en kalmte zal menig programmamaker uit die tijd gedacht hebben. Ik ben er nog trots op dat ik als één van de eersten in mijn programma’s jingles en promo’s ging gebruiken die ik samen met mijn toenmalige technicus Dick Willemsen had gemaakt (velen wisten niet eens wat jingles en promo’s waren).

 

Met de beste wensen - Het programma dat ik in de beginperiode bij Radio Mozaiek presenteerde was een verzoekplatenprogramma met als werktitel “Met de beste Wensen” en het werd op dinsdagavond uitgezonden, overigens werd er in de beginperiode vrij vaak van medepresentator gewisseld, waarschijnlijk omdat niemand het lang bij me uit kon houden:

ik drukte wel een stempel op het programma. En natuurlijk was er in die begintijd een presentatrice die samen met mij het programma presenteerde en die ik erg leuk vond en die ik na een aantal maanden duidelijk maakte dat ik wel verkering met haar zou willen hebben, maar laat ze nu net een nieuwe vriend hebben. Ik heb nog een aantal maanden smachtend naast haar gezeten op de dinsdagavond en of dit gebeuren er toe heeft bijgedragen weet ik niet meer maar daarna is het meisje gestopt met het programma en vertrokken bij de omroep. Ook was er nog een jonge vrouw die samen met mij het programma presenteerde en waarmee ik nogal eens woorden en ruzie had totdat ze huilend wegliep tijdens een uitzending en er de brui aan gaf. ”Met de beste Wensen” is een programma dat nog altijd wordt uitgezonden bij Radio Mozaiek en (let op!!) met nog altijd dezelfde technicus die ik nog regelmatig spreek.

Een aantal jaren geleden bestond Ziekenomroep Radio Mozaiek 30 jaar en het is me opgevallen dat vaak de mensen van het eerste uur er nog altijd bij zijn betrokken of zelfs nog in het bestuur zitten of weer zitting hierin hebben genomen. Doet me ook weer denken aan de keren dat ik vaak wel mijn mond dicht hield: dat was op de bestuurders dan wel andere vergaderingen, veel bla bla en “mensen wat vinden we onszelf belangrijk”. Wij maken ons programma zus en doen het zo, en ik maar denken: mijn programma heeft wel de meeste verzoekjes en de beste jingles, promo’s en muziek, de beste technicus en natuurlijk de meeste luisteraars en daar mag je best trots op zijn.

 
Andere activiteiten - Ik heb het programma zo’n negen jaar gepresenteerd waarvan de meeste samen met mijn vaste technicus.
Verder heb ik bij die ziekenomroep nog een sportprogramma gemaakt op de vroege zondagavond en ook veel reportages en interviews gedaan, waarvan de reportage over de brand in een groot historisch pand in Zevenaar door mij live werd verslagen en waarvoor ik verzuimd had om naar mijn werk te gaan, iets wat me altijd is bijgebleven. Ook het interview met de de destijds populaire meidengroep Pussycat en het interview met Laurens Geels die destijds organisator was van het Arnhems Filmfestival en natuurlijk later samen met Dick Maas verantwoordelijk was voor de Flodder films, zijn hoogtepunten uit mijn Ziekenomroep verleden. Voor een ieder die op jonge leeftijd de ambitie heeft om wat voor radio of televisie te gaan doen, is de ziekenomroep of een lokale omroep absoluut een goede leerschool en de mogelijkheid om de kneepjes van het vak te leren.
 

W.M.R en Bentley - Maar na negen roerige jaren hield ik het wel voor gezien, en in 1982 begaf ik mij op het pad van de radiopiraterij en maakten we met W.M.R. (Weekend Muziek Radio) en Bentley Radio vanuit Zevenaar voor de directe omgeving radioprogramma’s, eerst vanuit de flat van één van de medewerkers, en later vanuit de aanbouw van een eengezinswoning. De eigenaar daarvan die zelf ook betrokken was bij de programma’s was als de dood dat we tijdens de uitzendingen een inval zouden krijgen en hij stond dan ook vaak tijdens de live uitzendingen uren vanachter de gordijnen in zijn woonkamer de straat in te turen of buiten bij weer en wind te posten. Het leek ons voor zijn gezondheid dan ook maar beter om naar een andere locatie uit te zien en die vonden we in de vorm van een bouwkeet op wielen (waarvan de banden overigens na verloop van tijd leeg stonden of lek waren) op het land van een boerderij in een kerkdorpje vlakbij Zevenaar.

De bouwkeet stond nogal erg onstabiel waardoor de platen vaak oversloegen, ik heb er dan ook weinig programma’s gemaakt. Bij de inbeslagname enige maanden later was het wel weer komisch dat de banden van de bouwkeet lek waren want het kostte de politie en de wegsleepdienst nogal wat moeite om de keet weg te krijgen, waarvan akte in de krant de volgende dag en natuurlijk was dat het belangrijkste nieuws in Zevenaar van die dag in 1985. Ik meen me te herinneren dat we enige tijd later met alle medewerkers nog een afscheidsprogramma hebben gemaakt vanuit de flat van de eigenaar van het station en het cassettebandje van die opname heb ik vele maanden later, toen ik vaak luisterde naar Delta 1 dat live uitzond vanaf een flat 12 hoog in de Zwaneveld in Nijmegen, opgestuurd naar Nico Smits met de vraag of Delta nog diskjockeys kon gebruiken bij de grootste van het oosten zoals Delta zich noemde.

 
In de volgende aflevering van deze rubriek mijn herinneringen aan Radio Starlight in Arnhem en de overstap met het hele team naar Delta Radio in Nijmegen. Tot die tijd wens ik je veel koffiegeur in de ochtendsleur en blijf dromen van mooie radioherinneringen.Gerrit de Ruyter.
 
 
 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home